Edycja 2024

Edycja 2023

Edycja 2022

Edycja 2021

Edycja 2020

Edycja 2019

Edycja 2018

Edycja 2017

Edycja 2016

Edycja 2015

Edycja 2014

Edycja 2013

Edycja 2012

Edycja 2011

Edycja 2010

Edycja 2009

Edycja 2008

Edycja 2007

Edycja 2006

Edycja 2005

Zakład Przetwórstwa Mięsnego "SZAREK" Andrzej Szarek

Adres:
Widna Góra 74 A
37-500 Jarosław

Telefon: 16 621 91 43
E-mail: biuro@zpmszarek.pl
WWW: www.zpmszarek.pl
Logo firmy

Zakład Przetwórstwa Mięsnego "SZAREK" jest firma rodzinną. Produkcję rozpoczęliśmy w 1991 roku, na bazie specjalistycznego gospodarstwa rolnego, zajmującego się uprawą ziemi oraz hodowlą tuczników. W początkach istnienia zakład zatrudniał kilka osób i dokonywano w nim uboju kilku sztuk trzody chlewnej dziennie. Rynkiem zbytu było głównie pobliskie miasto Jarosław i okoliczne małe miejscowości. W czasie 20 lat działalności firmy staliśmy się jednym z wiodących zakładów mięsnych Podkarpacia, o uznanej i cenionej na rynku marce.

Zwiększenie produkcji oraz urozmaicenie asortymentu spowodowało konieczność rozbudowy i doskonalenia przedsiębiorstwa. W latach 2000-2004 przeprowadzono jego gruntowną modernizację. W 2004 roku wdrożono system jakości HACCP, a w kwietniu 2005 roku firma uzyskała uprawnienia do handlu w całej Unii Europejskiej, co pozwoliło na ekspansję na nowe, atrakcyjne rynki.

Obecnie zatrudniamy ok. 100 pracowników posiadających najwyższe kwalifikacje. Dzięki temu produkcja prowadzona jest na najwyższym poziomie technologiczno-jakościowym. Zaangażowanie, profesjonalizm i zadowolenie klienta są dla nas zawsze najważniejsze.

Od początku działalności polityka firmy zakłada dostarczanie wyrobów wysokiej jakości, wytwarzanych zgodnie z tradycyjnymi i sprawdzonymi recepturami. Ze względu na dostawy żywca bezpośrednio od rolników oraz dzięki własnej ubojni wieprzowo-wołowej w sprzedaży oferowane są wyłącznie świeże, wyselekcjonowane gatunki mięsa. Tylko takie wykorzystywane są również do produkcji wędlin oraz pozostałych produktów. Trzoda, która trafia do ubojni jest skupowana głównie od gospodarzy posiadających małe hodowle, w czystym ekologicznie województwie podkarpackim.

Naturalne przyprawy i wędzenie w tradycyjnych komorach wędzarniczych przy użyciu dymu pochodzącego ze spalania drewna twardego (buku, dębu) sprawiają, że wytwarzane w zakładzie wędliny charakteryzują się najwyższą jakością i niepowtarzalnym smakiem.

Nasze wyroby zdobywają liczne nagrody:

  • kiełbasa leśna, jałowcowa i zwyczajna - laureat XIX edycji konkursu ogólnopolskiego Agro Polska 2012
  • udziec wieprzowy pieczony z kością - wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, I miejsce w finale regionalnym VI etapu konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo" Jarosław 2006 r.,
  • wędzonka krotoszyńska gotowana - laureat konkursu "Najlepszy produkt regionalny i lokalny" PODR Boguchwała 2010, Polski Producent Żywności 2011
  • boczek pieczony z czosnkiem - wyróżnienie w konkursie "Najlepszy produkt regionalny lokalny" Boguchwała 2007 r., wyróżnienie organizatorów w plebiscycie "Smaczne bo Podkarpackie" 2007 r.,
  • boczek wiejski - wyróżnienie w konkursie "Najlepszy produkt regionalny i lokalny" PODR Boguchwała 2006 r.
  • kiełbasa wiejska - wyróżnienie w plebiscycie "Smaczne bo Podkarpackie" 2004 r.

Ponadto w 1998 r. nasza firma zdobyła III miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Agroliga 1998 w kategorii Firma, a w 2007 r. została uhonorowany nagrodą indywidualną I stopnia w konkursie ogólnopolskim "Sposób na sukces", organizowanym przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.


| Strona główna PNG | Lista firm PNG 2015 | Lista firm PNG 2015 w kategorii firm średnich I |